mandag 20. april 2009

Pirater


Det er mye snakk om piratvirksomhet i media for tiden. Både lyssky aktiviteter utenfor kysten av Somalia og i musikkbransjen verden over.

Piratvirksomhet har økonomiske aspekter uansett om det foregår med maskinvåpen og vold eller som "uskyldig" og ansiktsløs fildeling.

Resultatet er uansett at man stjeler fra andre.

Jeg har ikke tenkt å skrive en lang utgreiing om dette, men vil bare komme med et lite meningsutbrudd om Pirate Bay-saken. Jeg synes det bare er rett og rimelig at et firma som åpenlyst driver med kommersiell piratvirksomhet skal bli dømt!

Jeg lager selv musikk og tekster. Dette er et åndsverk som ikke skal stjeles. Man kan si mye om at det gagner musikere å få spredt musikken sin til et bredest mulig publikum - men dersom musikere ikke får betalt ærlig og redelig for det de lager, vil svært mange musikere måtte gi tapt for drømmen sin, musikken blir ikke gitt ut, og piratene får til slutt ikke så mye å stjele lenger...

Jeg er veldig spent på å gi ut platen min i disse tider. Det er ikke lenger så lett å selge plater i bøtter og spann, og for mange musikere er det viktigste å prøve å holde hodet over vannet - pirater eller ei.

Men jeg holder en knapp på at det fremdeles finnes svært mange hyggelige, ærlige og redelige mennesker der ute som gjerne betaler noen kroner for å få høre litt bra musikk!

4 kommentarer:

 1. Eg er for så vidt enig i det du skriver og syns også det er nødvendig at musikere kan leve av musikksalget. Grunnen til at f.eks. TPB er så populært er at det er utrolig enkelt å bruke og du finner så og si alt og har det på PC-en i løpet av minutter! Eg tviler sterkt på at CD-salget faller så mykje fordi folk absolutt vil ha alt gratis, eg trur heller det er at CD er på vei ut. Tenk om platebransjen kunne tilby musikk like enkelt som TPB, med samme store utvalget og du kunne kjøpe musikk ved å bruke VISA-en, laste ned og høre med det samme! Platebransjen har rett og slett ligget på latsida og sett på at internett passerer uten å gripe dei unike mulighetane det tilbyr. Napster, som var det første populære mp3-delingsprogrammet, kom allerede i 1999! TPB har rett og slett gitt bransjen et spark i ræva, som i mine auge er vel fortjent!

  Apropro, gleder meg til å høre ditt nye album og vil selvfølgelig kjøpe CD-en (om du då ikkje tilbyr andre formater) ;-)

  SvarSlett
 2. En liten kommentar tilbake...

  Platen min kommer naturligvis ut i digitalt format også. Den vil være tilgjengelig på de fleste steder musikk selges på nettet når den tid kommer...

  Men det vil også trykkes opp CD-er for salg i ordinær form.

  Det jeg tror kommer til å skje med Cd formatet er at CDen (eller Vinyl)blir en slags "Luksusversjon" av musikken. Man kjøper musikken digitalt på nettet, men noen ganger - når man virkelig er fan, når man vil vite mer om artisten eller når man ønsker å ha et fysisk produkt tilgjengelig - da kjøper man den fysiske platen.

  Omtrent som en som er glad i å drikke mye vin kanskje kjøper mye pappvin; som egentlig smaker godt og gir tilnærmet den samme tilfredstillelse som den dyre flasken med samme innhold.
  Noen ganger kjøper du likevel den dyre vinen, og den sparer du kanskje på til den støver, og så åpner du den i spesielle andledninger...

  Jeg tror også at tilgjengelighet på musikken er alfa og omega. Dersom folk skal betale for seg på nett må det være så enkelt som mulig, så mye musikk som mulig tilgjengelig og raskt.

  Vi er mer og mer utålmodige i vårt vanlige liv. Dataen skulle helst slått seg på før vi åpner den, dersom internett tilkoblingen er treg er det helt krise og vi skifter tema så fort på web-en og blogger at vi nesten ikke klarer å følge med selv!

  Da tror jeg det noen ganger er godt å sette seg ned, roe ned med musikken, kanskje bla i et cd-cover, faktisk lese tekstene, la seg fange i musikken og budskapet, og være musikkelsker for en liten stund...

  Det er spennende tider, og musikken vil alltid overleve - om den enn ikke blir utgitt. Formater har alltid endret seg, og det vil det nok fortsette å gjøre. Så får vi henge med så godt vi kan...

  Forresten veldig hyggelig at du har lyst til å kjøpe cd-en min (eller kanskje musikken er rettere å si...) ;)

  Anne

  SvarSlett
 3. Det er ikke vanskelig å være enig i åndsverkargumentet, men samtidig må det være frustrerende å være en del av et system som ikke ønsker å være med på utviklingen? For å fortsette på eksempelet ditt så virker det som om de store aktørene i musikk- og filmbransjen KUN ønsker å selge vinflasker med kork, og ikke pappvin eller flasker med skrukork. Det finnes få andre tilfeller hvor en hel bransje har satt sin prestisje i å bremse utviklingen; kanskje fordi den ikke klarer å se de nye mulighetene? Bare tenk på hvordan Google lagde forretning av noe som ingen hadde tenkt på før dem.

  Ang. vinflasken så er det vel heller ingen tvil at den er mye bedre når du deler den med andre? ;)

  SvarSlett
 4. Jeg vil først gå tilbake til utgangspunktet, nemlig piratvirksomheten. Man kan si hva man vil om platebransjen, at den henger etter og har satt sin prestisje i å bremse utviklingen. Men det som er hovedproblemet er jo faktisk at så mange mennesker ser på det som helt natulig å piratkopiere åndsverk. De gjør det så lettvint at de ikke engang tenker over at de faktisk ikke betaler for en vare som noen andre har lagt hele sin sjel i.

  Jeg er likevel enig i at vinflasker, om de er i pappkartong, med skrukork eller i en eksklusiv flaske, er bedre om man deler den med andre. Og det er det jo heller ingen tvil om at musikere og låtskrivere ønsker. Men hvis jeg ønsker å dele "vinen" min bør det være fordi jeg selv dekker bordet og inviterer til fest, og ikke fordi noen har stjålet pappvinen min!

  Dette er en vanskelig og viktig diskusjon, fordi det er så uendelig mange mennesker involvert. Både musikkelskere kjøper plater eller laster ned musikk(ulovlig eller som betaler for seg), musikkbransjen og musikere. Og jeg velger å tro at alle disse menneskene vil fortsette å høre på, lage og elske musikk i fremtiden.

  Og så håper jeg og tror at man finner en løsning på dette som alle parter kan være rimelig godt fornøyd med!

  Skål!

  SvarSlett